Geografija

Posted: October 17, 2011 in Geografija

Užički kraj, užički region, ili po sadašnjoj teritorijalnoj podeli Srbije – Zlatiborski okrug, nalazi se u jugozapadnoj Srbiji i zauzima 11 procenata njene teritorije (6.172 km2). Čini ga 10 opština: Užice, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Ivanjica, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje i Čajetina. Prema poslednjoj administrativnoj podel
i ovom Okrugu pripojena je Sjenica umesto Ivanjice. Na ovom području živi oko 350.000 stanovnika (prema popisu iz 1991).

Ovo je brdsko-planinsko područje u kome šume zauzimaju 42% površine, a poljoprivredna površina 51% teritorije.

Kroz užički kraj oduvek su prolazile važne komunikacije. Tako je bilo i u rimsko doba, tako je i danas. Ovuda prolaze Jadranska magistrala, pruga Beograd-Bar, a u Mokroj Gori je državna granica sa Bosnom i Hercegovinom. Aerodrom Ponikve kod Užica osposobljen je za civilni vazdušni saobraćaj.

Najveće planine su Zlatibor (Tornik, 1496 m), Tara (1544), Zlatar (1625), Giljeva planina, Javor (1519) i Golija (1834). Najveće reke su Drina, Lim, Uvac i Đetinja, čiji je potencijal iskorišćen za podizanje 5 hidrocentrala. Klima je pretežno planinska u višim i umereno-kontinentalna u nižim predelima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s